Destek Yayınları etiketiyle çıkan Hüseyin Cengiz'e ait "Ve Sonra Yol Bitti" adlı kitapta, bir hayvana tecavüz detaylı olarak anlatılıyor. Bu bakımdan on binlerce kişinin zoofilinin meşrulaştırıldığı gerekçesiyle eleştirdiği Destek Yayınları, kitaptaki içeriğe sahip çıkan bir açıklama yayınladı.
Öncelikle, change.org'da yayınlanan eleştiri metnini paylaşalım:
Hayvana Tecavüzü Özendiren Yayınlar Kaldırılsın, Suçlular Cezasız Kalmasın
Destek Yayınları aracılığıyla yayınlanan, Hüseyin Cengiz isimli şahsın kaleme aldığı "Ve Sonra Yol Bitti" isimli kitap, hayvanlara nasıl tecavüz edileceğini detaylı olarak anlatmaktadır. Bu sebeple hayvana tecavüzün yani zoofilinin meşrulaştırılmasını, özendirilmesi sağlanmaktadır.
Böyle olayların zoofili ve takriben pedofilinin yaygınlaşmasında ön ayak olduğunun tüm aklı başında merhamet sahibi insanlar farkında. Toplumun huzuru, güveni, bizim ve çocuklarımızın güvenliği için bu ve bunun gibi yayınların toplatılıp yok edilmesi ve bunları yazan, basan, dağıtan kişi ve kurumların gerekli cezayı alması sağlanmalıdır. Bügün bir hayvana tecavüz eden veya bunu özendiren yarın size bize ve dahi çocuğumuza tecavüz edebilir. En başından önlem alınmalıdır.
Siz de sessiz kalmayın bu zulme, sapkınlığa karşı durun. Onlar bize muhtaç, bi çığlıklarını duyup duyurmazsak onların ve bizim acımız katlanarak artar. Bir olalım zalimliği, sapkınlığı yeryüzünden silelim.
Destek Yayınları'nın eleştirilere cevabı ise şu şekilde:
EDEBİYAT SINIR TANIMAZ!
Hüseyin Cengiz’in yayınevimiz tarafından yayımlanan “Ve Sonra Yol Bitti” adlı romanının bir sahnesinde yer alan zoofiliyle ilgili bir tasvirin hayvan dostları okurlarımız tarafından şiddetle eleştiriliyor olmasını anlayışla karşılamak isterdik ancak edebiyat ne yazık ki kendi kendini sansür etmeye imtina ederek gerçekleştirilebilecek bir mecra değildir. Çoğu okurumuzun bize ulaştırdıkları kınamalarında “bu fiilin normalmiş gibi gösterildiği” eleştirisini kabul etmemiz ise hiç mümkün değil çünkü bahse konu sahnenin devamını okuduğunuzda roman kahramanı yaptığı şeyden dolayı komutanı tarafından cezalandırılmakta ve koğuş arkadaşlarınca sabaha kadar dövülmektedir. Edebiyat sadece güzelliklerin, iyiliklerin, mutlulukların, aşkın, erdemin anlatıldığı bir alan olsaydı eğer eminiz ki rafları süslemek için elimizde mutlu masallardan başka bir şey kalmazdı. Biz yayınevi olarak hayvan sever dostlarımızın duyarlılıklarını çok iyi anlamakla birlikte yazınsal özgürlüğün ket vurulamayacak bir hak olduğunu düşünüyor ve dünya edebiyatında yüzlerce örneğine rastlayabileceğiniz bu tip çarpıklıkların teşvik edilmediği müddetçe ifade edilmesinin yazarın inisiyatifinde olduğunu düşünüyoruz. Toplumumuzda ne yazık ki cımbızla bir ayrıntıyı çekip onun üzerinden linç kampanyası düzenlemek son zamanların en gözde eğlencesi oldu. Bir romanın içindeki küçük bir ayrıntının birkaç paragraf sonrasında ne olduğuna bakılmaksızın nefret söylemleriyle ayyuka çıkarıldığını daha önce de gördük, mesnetsiz argümanların cehalet arsızı insanların elinde nasıl bir silaha dönüştüğünü daha önce de yaşadık. Unutmayalım ki cehalet fanatizmi besler, fanatizm ise cehaletin biricik evladıdır. Çetin Altan’ın deyişiyle, “ilk cinsel deneyimini eşekle yaşayan” insanların azımsanamayacak bir sayıda olduğu ülkemizde, sapkınlıkların, deşifre edilmeksizin içrek bir toplumsal refleksle üstünün örtülmeye çalışılmasının, yüzleşmekten kaçındıklarımızın gittikçe daha normal kabul edilmesine hizmet edeceğine inanıyoruz.
Saygılarımızla...
**
Destek Yayınları'nın Facebook sayfasında açıklamanın altına yapılan pek çok yorumun silindiğine yönelik yorumlar olduğunu ifade edelim. Bir kullanıcının bu konudaki yorumu şöyle:
Özlem Yalçınkaya: Yorumları silerek mi kendinizi haklı çıkaracaksınız? İmza kampanyasından sonra bakalım kitabı Kültür Bakanlığına karşı nasıl savunacaksınız. Yazıklar olsun size.
Bir başka kullanıcının yorumu:
Yasemin Karsli: Sansurden bahsediyordu galiba, yorumlar gözükmüyor ne yaman çelişki
Gönderinin altındaki yorum sayısı 175 olarak görünüyoır ancak, görüntülenebilen yorum sayısının 30-40 kadar olması, neredeyse tüm yorumların silinmiş olduğunu gösteriyor.
Change.org'daki kampanyaya 1 günde 38665 kişinin destek verdiğini hatırlatalım.
Eleştirilen ve imza kampanyasının yapıldığı internet sitesi dahil hemen her yerde paylaşılan kitaptaki alıntıyı yayın ilkelerimiz gereğince yayınlamayacağız. Konuyla ilgili gelişmeleri takip ediyor olacağız.
Edebiyat Haberleri
09.02.2017