Ayşe Ünsal eleştirdi:
Kapaklarına ve konularına bakarak birkaç kitap seçtim. Kemalettin Tuğcu'ya ait Köylü Çocuk adlı kitap da bunlardan biriydi. Kapakta, kucağında buzağı taşıyan bir genç erkek ile, yöresel kıyafetler içerisinde bir genç kız vardı.
Her ne kadar Tuğcu'nun, "ben bu kitapları çocuklar için yazmadım ki" şeklinde rivayet edilen bir açıklaması olsa da, kitabın bir çocuk kitapları yayıncısı tarafından (Ünlü Çocuk) yayınlandığını unutmayalım. Yayıncı bir yana, kitap puntosu ve çizimleriyle de tamamen bir çocuk kitabı. İçerik ise tam bir facia!
Kitabın henüz ilk sayfalarından itibaren şaşkınlık yaşamaya başladım. Kitapta faiz meşru gösteriliyor. Karakterler barlara gidiyor, canları sıkılınca bira içiyor, kumar oynuyor, şiddete maruz kalıyor. Sigara her birkaç sayfada bir karakterlerin ağzından düşmüyor.
"Oğlum Ahmet, seni gözlerinden öper, seni Tanrı'ya ısmarlarım."
Allah demek yerine Tanrı demeyi tercih eden milyonlarca insan var. Bu bir tercih olarka kabul edilebilir ama "Allahaısmarladık" gibi kalıp bir ifadeyi "Tanrı'ya ısmarlarım" şeklinde kullanmak oldukça art niyetli ve yalnız çocuk okurları değil, yetişkin okurları da hedef alıyor.
Ne yazık ki bu kitap çocuklarımız tarafından defalarca okunmuş. Kim bilir çocuklarımızı zehirleyen, onlar için olumsuz örnek teşkil eden, yanlış yönlendiren daha ne kadar kitap kütüphanelerimizde yer alıyor ve okunuyor.
Öğretmen ve idarecilerimizden beklentimiz, okul kütüphanelerini kontrol ederek ciddi bir temizliğe gitmeleridir. Elbette veliler de bu konuda oldukça dikkatli, bilinçli ve seçici olmak zorunda...
İşte kitapta beni rahatsız eden kısımlar:
Edebiyat Haberleri
16.05.2017