Tanıtım Bülteninden:
Hatırlanan en soğuk kış 1709’daydı
Neptün hattı boyunca Fransa kıyısında deniz donup kaldı
Silinip gitti Kayıp şehir Dunwich’in sahili
Derler ki eğer dinlerseniz
Hâlâ dalgaların altında çalan kilise çanlarını duyabilirsiniz
- Al Stewart, Hatırlanan En Soğuk Kış
• İklim, tarihi nasıl şekillendirdi? Coğrafya kader mi?
• Dünyanın kaderini değiştiren iklim değişikliklerinin ardında ne yatıyordu?
• Roma’nın bir dünya imparatorluğuna dönüşmesini sağlayan neydi?
• Amerika kıtası Colomb’dan önce nasıl keşfedildi?
• Maya kültürü neden bir anda yeryüzünden silindi?
• İklim, devrimlere nasıl zemin hazırladı?
• Napoléon Ruslara boyun eğdirebilir miydi?
• Hitler’in orduları nasıl mağlup oldu?
• 20. yüzyılın iklim felaketlerinin ardında neler var?
Ronald D. Gerste’nın hava şartları ve iklimin tarihsel sonuçlarını mercek altına aldığı çalışması Hava Nasıl Tarih Yazar - Antikçağdan Günümüze İklim Değişiklikleri ve Felaketler, iklimin çok sayıda değişkene bağlı dinamik yapısını tarihsel kırılma anlarıyla örneklerken insanın doğayla etkileşiminin hava şartları üzerindeki bazen bir medeniyeti sona erdirebilecek kadar kritik sonuçlarına dikkat çekiyor. İklim tarihi verilerinden yola çıkarak iklim değişikliklerinin ne felaket senaryolarının bahsettiği kadar insan merkezli ne de somut gerçekliği inkâr edenlerin iddia ettiği kadar insandan bağımsız olduğunun altını çizerken, günümüzde iklim sorunlarına nasıl yaklaşmamız gerektiğine dair akılcı bir öngörü sunuyor.
KİTAPTAN ALINTILAR:
“İklim verileri, çevrelerini sürdürülebilirliğin en uç sınırlarına kadar sömüren gelişmiş kültürlerin savunmasızlığına işaret etmektedir.”
“Aldous Huxley, iklim değişikliği konusundaki uyarısında herkesten daha haklıydı: ‘Aşırı nüfus artışına bir çözüm getiremezsek, diğer tüm sorunlar çözümsüz kalacaktır.’”
“Tarihte kaçınılması mümkün olmayan hiçbir şey yoktur.”
“Ekmek fiyatı yüzyılın en yüksek değerine ulaştı, bu temel besin kaynağı sıradan bir vatandaşın gelirinin %80’ini silip süpürüyordu: Bu sürdürülemez bir durumdu. Tarihçi Georges Lefebvre’e göre, ‘Devrimden bir önceki akşam, açlık Fransızların birçoğunun en büyük düşmanıydı.’”
“Lejyonerlerin ihtiyaçlarının giderilmesi, iktidardakilerin ilişkilerindeki istikrar açısından temel bir gereklilikti. Napoléon’un dediği gibi, ordular midelerine göre hareket etmekle kalmaz, mideleri boşsa ayaklanmaya da kalkışırdı.”
“Benjamin Franklin bağımsızlık bildirgesinin altına imzasını atmadan önce bu muhtemel kadere bir nükteyle yaklaşmıştı: ‘Ya hepimiz yan yana dururuz ya da hepimizi yan yana asarlar.’”
Edebiyat Haberleri
03.01.2018